18 Nisan 2024 Perşembe

MİNİ DİZİ SEÇKİSİ 4

 



FRANSA

Anthrasite

2024 yılı tarikat ve gizem dizisi.

1990’larda Fransa’nın Grenoble şehrinde bir tarikatın müritleri toplu olarak intihar ediyorlar. Dizi, bu gerçek olayı kurgulaştırıyor. Dizinin yazarı, çocukluğunda Grenoble’da tanık olduğu bu olayı dizileştiriyor.

1994’te bir tarikat üyeleri kendilerini zehirliyor. Bu zehirlenme olayı 30 yıl sonra da tekrarlanıyor. Antrasit, kömür zehirlenmesi. Tarikatın lideri yıllardır hapiste. Günümüzde maden tünellerinde cinayetler başlıyor. Cinayetler ile tarikat birbiriyle bağlantılı. Tarikat üyelerinin çocukları da öldürülme tehlikesi ile karşılaşınca bir kaçma kovalamaca başlıyor. Gizem, cinayetler dizinin sonuna dek sürüyor. Heyecanlı dizi.

Başrolde Noemie Schmidt. (Kiracının Böylesi/2015) ve rapçi Hatik. Not:3/4


KANADA

Allegiance

2024 yılı suç, polisiye dizisi.

Kanada’nın Surrey şehrinde geçen polis dramasında, Hint asıllı Kanadalı bir kadın polis, yolsuzlukla suçlanan babasını kurtarmak için uğraşır. İşinde yeni olan bu polis bir yandan da ırkçılık, cinsiyetçilik ile de savaşmak durumundadır. Polis prosedürlerini işleyen dizi, suç sevenler için keyifli. Not:3/4


İRLANDA

Black Shore

2024 suç, polisiye dizisi. Başrolde Lisa Dwan (Bloodlands/2021)

Bir kadın polis detektifi, işinde sıkıntı yaşayınca tayinini doğduğu şehre ister. Şehirde zor bir çocukluğu olmuştur, ailevi problemleri de. İşe başlar ve insanlar kaybolmaya başlar. O da işin peşine düşer ama onu seven de vardır sevmeyen de ve şehirde birikmiş sırlar da bulunmaktadır. Alıştığımız kuzey polisiyelerinden. Not:3/4


İSVEÇ

Heder

2019-2022 hukuk dizisi. Bölüm sayısı az, üç sezonluk. Dizinin fikri Sofia Helin’e ait (Bron/Broen).

Heder adlı bir hukuk firmasında çalışan dört adet kadın avukat, kadınlara şiddet ve tecavüz, taciz davalarına bakarlar, bu nedenle de doğal olarak zor davalar gelir önlerine. Herkes onlara karşı gibidir, kurbanlar bile. Firma içi yönetimsel sorunlar ve ailevi sorunlar da olunca bu dörtlünün yaşamı inişli çıkışlı, hızlı hale gelir. Diziye kendini kaptıranlar için çok heyecanlı dizi. Not:4/4


AVUSTRALYA

Safe Home

2023 yılı aile içi şiddet konulu dizi.

Genç bir kız, aile içi şiddeti önleme kurumunda çalışmaya başlar. Karşısına çıkan aile şiddet olayları çarpıcıdır. Şiddetin kime ve kimden geleceği hiç belli olmaz. Araya bir de cinayet girer. Etkileyici, sürükleyici dizilerden. Not:4/4

North Shore

2023 yılı politika, suç dizisi.

Sidney’in kuzey sahilinde geçen dizide, Avustralyalı ve Ingiliz iki detektif, bir cinayet ve siyaset bilmecesini çözmek için görevlendirilirler. İyi başrollerle keyifli bir siyasi komplo dizisi. Not:4/4

Harrow

2018-2021 yılları, üç sezonluk adli tıp dizisi. Başrolde popüler oyuncu Ioan Gruffud.

Çok yetenekli ama başına buyruk adli patolojist Harrow’un maceraları, suçluları yakalama yönündeki çabaları, işte ve özel yaşamındaki gelgitleri. Çok keyif veren dizide bir yandan her bölümde yeni cinayet gelirken diğer yandan da her sezon boyunca süren bir genel olay vardır ve genelde Harrow’un geçmişi ile ilgilidir. Not:4/4

17 Nisan 2024 Çarşamba

GECE VAKTİ


 

Günün en güzel zamanı akşam. Sakinlik. Keyif zamanı.

Bilimkurgu dizilerinde olduğu gibi, gündüz algoritmasını gece ile değiştiriyoruz. Paralel evren zamanı. Gerçi birçok insan var öyle yaşayan aramızda, paralel evrende yaşar gibi. Başka bir dünyada. Ayrı bir odada sanki. Gündelik yaşamda kendi küçük evreninde yaşayan, okula işe gidip gelip içimizde yaşayıp da aramızda gibi olmayanlar. Banka, e devlet, sigorta gibi sorumluluklar onlara zor gelir. Beyinleri uykuda gibidir. Sosyallikleri yoktur.

Neyse ki sanatçılar var, bizlere bunları gösteren. Müzisyenler özellikle. Müzikten ne bekleriz ki zaten? Bir şarkı sözü yazar bir müzisyen, o şarkı sözü sanki içimizde yaşıyordur. Düşüncemizin, ruhumuzun, kalbimizin içindekileri bize gösterir. Bak sen bunu hissediyorsun der. Bizi bize tanıtırlar. Bak işte sen kendini benim gibi zayıf hissediyorsun, utanmış, aptal veya çok güçlü, hayatın zirvesinde hissediyorsun der bize o şarkı sözü.

Yaşadığın için sevinç duymak için ne kadar sevinçli olman gerektiğinin farkında mısın? Yaşadıklarından hüzün duymak için ne kadar hüzünlü olman gerektiğini biliyor musun?

Dizi izlemek de şarkı sözleri gibi, paralel evren gibi. Bir yandan mutlu oluyorsun, diğer yandan gündelik yaşamdan kaçıyorsun, bir diğer yandan da gündelik yaşamı daha iyi kavrıyorsun, yaşantıları izledikçe hayatta yaşanacak daha ne çok hayatlar olduğunu anlıyorsun. Daha çok yaşama heyecanı duyuyorsun.

Telefondan, laptoptan, televizyondan, internetten ne istersen seç. Meyve, çerez hazırla. Veya sütlü tatlı yap. Sezon finali gelsin de un helvası yapayım. Yoksa saçıma kına mı yapsam, gece ikinci sezon ortasında biter kuruması.

Annem de şimdi yerli dizileri izliyordur. Arada face’ten arkadaşlarına anne teyze videoları gönderir, ceviz yerken. Bir dolu çay içer şimdi. Ay yaa benim dizide suçlu yargıç çıktı. Olacak iş değil. Anneminkinde ise çocuğu meğerse evlatlık vermişler, çocuk bunu hatırlayamıyormuş. Travma geçirmiş.

Kim travma geçirecek şimdi, süt içip uyumak daha keyifli. Rüyamda evlatlık çocuk yargıcı kodeste ziyaret etsin.

15 Nisan 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 243




Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu seçip yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu:

"Yerel yöneticiler vatandaşların yaşam kalitesini nasıl arttırmalıdırlar?"

Yerel yöneticilerin ilk görevi vatandaşlarının hayatını iyileştirmek. Bunu nasıl yapabilirler? Öncelikleri ne olmalı?

Altyapı olmalı. Ulaşımı geliştirmek, yolları köprüleri çalışır tutmak, içme suyunu sağlamak, kanalizasyon hizmetlerini iyileştirmek gibi. Ulaşım, yollar gelişince hayat kolaylaşır, kazalar olmaz. Yeni iş yerleri açılabilir.

Altyapı yanında sosyal projeler de gerekli. Eğitim, sağlık, ucuz evler gibi. Böylece temel ihtiyaçlar sağlanmış olur, yoksulluk, eşitsizlik gibi sorunlara çözümler sağlanır. Vatandaşın refah düzeyi artar. Bu aslında altyapıdan daha önemli. Herkes araba kullanmıyor.

Bunlardan daha öncelikli olan ise, hükümetin de yerel yönetimlerin de okullara, eğitime daha çok fon ayırması. Özellikle de yetişkinlerin eğitimine. Yetişkinlerin daha gelişmiş bireyler olabilmesi için, ayrıca iş de bulabilmeleri için. İşi ve parası olan vatandaşlar mutlu olur ve suçlar da azalır.

Bir de tabii ki parklar öncelikli olmalı. Şehir içinde yeşil alanlar, doğa gerekli. Yeşillik nefes aldırıyor, sakinleştiriyor. Ruh sağlığı da yollar, okullar denli önemli.

İsteyen ve zamanı olanlar yazsııın!

12 Nisan 2024 Cuma

BCP 2024 MART RAPORU




BCP etkinliğimizde dördüncü yılımızdayız. Etkinlik için her ay bir veya birkaç tema seçiyoruz ve o temada kitap okuyoruz veya film, dizi izliyoruz veya benzerlerini, manga, anime gibi. Birbirimizin raporlarını okuyarak keyifle yorumlaşıyoruz. Detayli bilgi ve etkinlik kuralları için tıklayın.

Mart ayı temalarımız kadın yazarlar/kadınları hikaye eden eserler idi.

Mart ayı listesi:

8 Nisan 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 242




Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyoruz, o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu:

"Aya yerleşecek miyiz?"

Gezegenlere gitmek, yerleşmek insanların özlemlerinden. O kadar çok sayıda bilimkurgu filmi, dizisi çekilmezdi yoksa. Ayda şehirler kurmak ne kadar heyecan verici bir düşünce. Şimdilik bu bir düş gibi duruyor. Yani şimdilik erken gibi.

Ayda atmosfer yetersiz deniyor. Güneşten gelen radyasyon bizi öldürebilir ayda. Göktaşları, taşlar, meteroitler aya düşebilir, atmosferde yanmazlar. Ayda yaşarken radyason önleyici paneller, göktaşı önleyici sistemler lazım. Bunları henüz yapamadık ama yaparız tabii.

Ayda verimli topraklar yok, nefes alacak hava da yok. Dünyadan aya sürekli olarak su ve gıda götürmemiz gerekiyor. Şimdi biz ülkemizde eti sütü pahalıya yiyoruz, taşıma masrafları ile ayda acaba kaça et yiyebiliriz ki?

Ayrıca, aya gitsek biraz yalnız da kalabiliriz. Alıştık kalabalığa. Örnekse yani İstanbuldan aya gitsek herhalde orda depresyona girip kendimizi yalnız hissederiz. Deriz ki, kimse beni sevmiyor. Çünkü zaten ilk yerleşimlerde nüfus az olacak. Vahşi Batı gibi. Yani şimdi gel de ayda iletişim sorunu yaşama!

Doğaya çıkamayacağız, mangal yok, resim sergisi yok. Sıkıcı olabilir ilk başlarda. Dedikodu da yok. 

Ayda kendimizi şimdiki gibi evde hissedebilmemiz için yine bol bol iletişim olmalı dünya ile, yine görüntülü konuşma gibi. Yapay da olsa ayda doğal ortamlar, doğal ışık, parklar ve dünya benzeri ortamlarla belki psikolojik sıkıntılardan, baskıdan kurtuluruz.

İsteyenler ve zamanı olanlar yazsın işteeee!